Specialisttandvård

Hos oss på Tandläkarhuset Spånga är du alltid i trygga händer. Vi har specialisttandläkare inom käkkirurgi och protetik med lång erfarenhet av specialisttandvård.

De patienter som söker specialisttandvård har komplicerade eller särskilda vårdbehov, som kräver mer omfattande utredning, planering och kvalificerad behandling. Vårt mål är att erbjuda hållbara och estetiskt tilltalande behandlingar som möjligt – även om det tar lite extra tid – så blir resultatet jämnare och mer hållfast.

Käkkirurgi

Käkkirurgi är en specialitet inom tandvården som omfattar flera olika behandlingar och ingrepp. Det vanligaste kirurgiska ingreppet är installera tandimplantat i käkbenet, ta ut visdomständer som bara delvis vuxit fram och inte får plats, andra komplicerade tandutdragningar, samnt ställa diagnos på olika förändringar i munhålan. Oral kirurgi innefattar även tandköttskirurgi och rekonstruktion av estetiska och funktionella problem i munhålan.

Estetisk kirurgi

Gingivalplastik är ett samlingsnamn för olika operationer som kan göras för att justera tandköttet i syfte att skapa en estetisk harmoni i munnen. De vanligaste korrigeringarna är att täcka blottade tandhalsar eller att skapa harmoni genom att forma om tandköttskanten för at göra mer av tänderna synliga. Andra korrigeringar kan vara att avlägsna pigmenteringar och att utföra kirurgi på läpparna för att dölja att patienter visar för mycket av sitt tandkött.

Implantatkirurgi

Implantatbehandlingen är en kirurgisk behandling. Vid operationen skruvas ett implantat av titan ner i käkbenet. Efter operationen växer käkbenet ihop med skruven. Tiden för inläkning av skruven är cirka 8 – 12 veckor. Efter inläkning utgör implantatet en konstgjord rot som tandläkaren kan fästa tanden på. När implantatet kan belastas med nya tänder beror på käkbenets kvalitet ock hur många implantat som operetats in. Tiden mellan operationen och slutresultatet varierar på olika faktorer men vanligtvis tar mellan 3-6 månader och under tiden får du en temporär ersättning.

Hur många implantat som kan opereras in beror på käkbenets kvalitet. Om käkbenet inte skulle vara tillräckligt brett eller högt för att sätta en implantatskruv är det möjligt att operera in benstimulerande protein. Detta för att stärka benet runt implantatskruven. Denna bedömning görs vid konsultation. Om benstimulerande protein opererats in blir läkningen dock något längre, ca 6-9 månader.

Benuppbyggnad

När tänder förloras kan benet i området dra sig tillbaka vilket leder till brist på benmassa att sätta implantatet i. Det kan därför ibland vara nödvändigt att bygga upp käkbenet igen. Det finns en olika metoder för detta och beslut fattas individuellt efter en utförlig undersökning.

Benuppbyggnad har genomförts i många decennier och kan i många fall genomföras i samband med implantatoperationen. I vissa komplicerade fall kan benuppbyggnaden behöva göras innan implantatet sätts in för en bättre prognos, detta ger dock en förlängd läkningsperiod.

Sinuslift

Sinuslift är ett kirurgiskt ingrepp som utförs när det inte finns tillräckligt med utrymme på höjden i överkäkens premolar- och molarområde för att sätta ett implantat. Har området varit tandlöst en längre tid finns det en risk att tandben gått förlorat och att bihålan brett ut sig. Vid operation lyfts slemhinnan i botten på bihålan försiktigt upp samtidigt som implantatet installeras. Slemhinnan i bihålan hålls då upp av implantatet och kroppen kommer själv att bilda ben i detta område för att stödja implantatet.

Inför operation

Inför operation det är mycket viktigt att vi har en aktuell hälsodeklaration ifylld när ni kommer till operationen. Vi kommer att gå igenom detta vid undersökningen, skulle något förändras gällande eventuell medicinering behöver vi informeras om detta.

Hur går ett kirurgiskt ingrepp till?

Innan ingreppet gör käkkirurgen en noggrann undersökning och tar röntgenbilder. Eftersom operationerna genomförs under lokalbedövning behöver du inte oroa dig för smärta under själva ingreppet. Ibland kombineras även lokalbedövningen med smärtstillande medicin och/eller lugnande medel före operationen.

När det är klart

Efter operationen får du information om den normala läkningsprocessen. Du kan känna värk eller svullnad några dagar efter operationen. Efterbesvären varierar från person till person. Mindre operationer ger sällan svullnad eller värk. Större operationer kan ge svullnader som efter ett par dagar försvinner.

Du bör dock kontakta din käkkirurg om:

  • Du fortfarande har värk och svullnad efter en vecka
  • Du blöder mycket trots försök att stoppa blödningen

Du är alltid välkommen att kontakta oss för att få mer information.